Translate

dissabte, 1 de març del 2014

Notes.Gener 2014

Notes  meteorològiques. Gener 2014
De l`1 al 6. Gener 2013
Comença l`any amb ambient plenament hivernal,el dia 1 s`enregistra la mínima mensual de -4.3º i a 15 cm del terra de -5.ºRàpidament un front atlàntic escombra l aire fred i a la nit  pluja inapreciable.S`instal.la una massa d aire  càlid,el dia 3 ambient primaveral,la màxima assoleix els 18.2º,un valor així no es veia des de l`any 2007.El dia 4 un front fred provoca una forta baixada de la temperatura,pla pluja cau amb alegria,els 9.9 mm sòn la precipitacó màxima mensual a l`igual que el cop de vent de 55 km/h del S.
Matí del dia 1.Fred i boira típic a Roda de Ter/Les Masies
El matí de Reis lleugera gelada  i presencia de núvols alts simptoma de vents atlàntics en altura a diferencia del EUA on suporten una perllongada i intensa onada  de fred ártic amb valors de fins  a -15º Nova York.
El dia 9 a Chicago mínima de -26º.
Dia 7 a 11.Continua el temps sense canvis significatius,una lleugera  baixada de la temperatura al matí amb boires poc espesses i gelades febles.Domini dels núvols alts bona part del dia  i les temperaturas màximes superiors a les habituals.
Acaba la primera decena del mes amb temperatures suaus impròpies per l época ,la desviació  es  +2.4ºC,si bé,les mínimes s`han mantingut per sota del 0º en 4 jornades amb una mitjana +1.2º també per sobre de l`habitual.
La nuvolositat s`ha mantingut abundant  força dies a causa del pas de fronts atlàntics poc actius i com a única excepció la precipitació del dia  4 amb  9.9 mm.En definitiva ben poca activitat,i lluny de moment dels grans freds tant aquí com a bona part centreeuropa.
De l`11 al 17.S`ha mantingut un flux de vents del  SW temperatures suaus en general especialment les mínimes amb ausencia de gelades excepte el dia 18.El pas de fronts atlàntics continua aportant abundant nuvolositat i minses precipitacions.
El dia 18.Un front més actiu associat a una depressió al sud de la península dòna precipitacionsa a tota la comarca amb forma de neu a partir dels 900 m: Taradell 27.2 mm, 26,1 mmm Muntanyola,25,9 mm Montesqui sòn  dels punts on va ploure més  i  Roda 13.8 mm,bona part en forma de xàfeg..La pressió atmosférica  ha  assolit a un mínim  de 987.3 hpa a les 4:59 h T.U el diumenge dia 19.El diumenge a la tarda aparició d`imponents nuvolades amb pluges disperses,irregulars afectant punts delsCollsacabra,la neu per sobre dels 1100 m.
La segona desena del mes clarament més càlida amb només una jornada amb valor sota zero
(-1.7 º dia 18).El pas de fronts en general poc actius ens han ofert  puntualment alguna precipitació  més significativa com la del dia 18 amb  13.8 mm (feia 2 mesos que no plovia tant en un sol dia) i afegir el ruixat  d`1.5  mm del dia següent .
Del  20 al 22.La inestabilitat continua amb nosaltres tant sol  un curt interval  de calma que  ha estat omplert per l`ambient gris,boiròs i molt humit ben típic de Roda i també una mica claustrofòbic.
El dia 22  arriba un nou front que es troba amb temperatures sota zero ,s`esperaba una mica  de neu a cotes baixes que finalment  cau poca i a més alçada per exemple a la serralada transversal  cota  1000 m.De moment ha estat el dia més fred de l`hivern,la mitjana diària ha quedat en +0.7º;s`han acumulat 2.1 mm de pluja.
Del 23 al 26.Domini total de les boires bastant persistents,i quan no n`hi ha hagut hem tingut núvols baixos i poc sol.Les temperaturas suaus sense gelades destacables,de momen un hivern de tercera divisió.
Dia 27.El front poc actiu ha donat algún gotellades a primeres hores,el seu darrera un canvi brusc de masses d`aire,de l`humitat al vent sec  i també baixada de temperaturas.Per la tarda desenvolupament de petites tempestes amb poc aparell elèctric i de pluja a Roda escassa;al Collsacabra s`apreciaven espesses bandes de precipitació.

Del 28 al 30.A l`espera d`un nou front,el dia 28 nit serena i baixada de les temperaturas més pronunciada en les mínimes amb -2.6º i a 15 cm de -3.3º.Les pluges han començat per l`oest amb una cota de neu de 600-800 m.Bona part de la nit ha caigut una pluja suau,més quantiosa cap al sud de la cmarca.El Montseny està ben blanc.
La tarda del dia 30  s`han format nuvolades  i desenvolupament d`algunes tempestes,neu a la cota 1000 m del Collsacabra,la precipitació ha arribat a Roda en forma de gotellada,més intensa cap a les Guilleries;les temperaturas en general suaus per l`época.Es troba a faltar l`anticiclò de les Açores que ens donava dies d`absoluta calma amb fortes invesions tèrmiques i boires gebradores.Aquest hivern de moment suau.
Ültim dia de mes amb boira i gelada matinal,la temperatura a 15 cm del terra de -1.5º.



Resumin el balanç general del mes ha deixat decepcionats als amants del fred i el moviment de les masses d`aire àrtic o siberià que han quedat en els seus punts d`origen.El domini de les depresions atlàntiques i el flux continuat de vents més aviat càlids del SW no ha deixat que les temperaturas baixessin prou.
Dades Gener.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada